Regels rond bedrijfskleding en witte jassen

Als u praktijkkleding verstrekt of een vergoeding daarvoor geeft aan uw werknemers, dan is dat in principe loon en dus belast. Voor uniformen geldt dit weer niet. Wanneer kan kleding belastingvrij worden vergoed of afgetrokken van het resultaat?

1. Als u kleding ter beschikking stelt aan uw werknemer (u blijft eigenaar van de kleding en de kleding blijft achter op de werkplek), dan hoeft u deze niet als loon te rekenen.
2. Als u aan uw werknemer kleding geeft die uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te gebruiken óf u geeft een vergoeding voor dergelijke kleding, dan hoeft u dit ook niet als ‘loon’ aan te merken. Het gaat daarbij om uniformen en om kleding waarbij per kledingsstuk een logo staat van ten minste 70cm2. Dit logo geldt per kledingsstuk!

Wat is als uniform aan te merken?
Een witte doktersjas wordt als uniform aangemerkt en u mag die daarom onbelast verstrekken of vergoeden. Hoe zit het echter wanneer u wilt dat uw assistenten weliswaar dezelfde nette kleding aan hebben, maar zonder dat uw patiënten alleen maar witte jassen om zich heen zien?
Hof Amsterdam heeft iets meer duidelijkheid gebracht door voorwaarden te noemen.
U kunt andere kleding aanmerken als (onbelaste) werkkleding als u in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoet:

• het gaat om een hele outfit; bijvoorbeeld een polo, een broek of rok, een riem en eventueel een hoofddeksel;
• de outfit is in één oogopslag herkenbaar als samenhangend met uw praktijk. Opvallende kleuren die bijvoorbeeld overeenkomen met uw logo kunnen daarbij helpen evenals uw bedrijfsnaam op shirt en rok of broek. Deze bedrijfsnaam mag dan wel kleiner zijn dan 70cm2 per kledingsstuk;
• verder is het belangrijk dat uw werknemers verplicht zijn om tijdens hun werk de gehele outfit aan te hebben. Om dit te bewijzen, is het slim dit in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Tip. Verstrekt of vergoedt u kleding die aan deze voorwaarden voldoet, dan mag dit zonder dat u hierover belasting betaalt.

Heeft u vragen, mail ons op info@optibo.nl

Nieuws

Nieuwsberichten

Inloggen administratie

Via onderstaande link

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site