Kassa

Veel ondernemers maken gebruik van een kassa. Een kassa is een handig hulpmiddel om uw boekhouding op orde te krijgen. Waar let de belastingdienst op bij gebruik van een kassa?

Allereerst moet worden gezegd dat het niet verplicht is om een kassa te gebruiken. U kunt ook op andere manieren registreren hoeveel u verkocht heeft.
Als u wel gebruik maakt van een kassa dan is het belangrijk om op het volgende te letten.

Allereerst moet u ervoor zorgen dat u de kassarollen bewaart. Als u de gegevens van de kassa-afslagen in uw boekhouding of kasboek heeft verwerkt, wil dat niet zeggen dat de kassarol mag worden weggegooid. Wel is er onlangs beslist door de staatssecretaris dat als de gegevens door de kassa digitaal worden opgeslagen, de papieren kassarol niet bewaard hoeft te worden.

Ten tweede zal de belastinginspecteur een verband leggen tussen de kassarol en uw prijslijsten, speciale akties en kortingen. Als u steeds produkten verkoopt die 9,50 euro kosten, dan is het natuurlijk vreemd als de totale omzet van die omzetgroep uitkomt op 163,68. Immers u zou dan 17,23 stuks hebben verkocht. Ook kortingen in bepaalde perioden kunnen voor afwijkingen zorgen in de omzet. Bewaar daarom bewijsmateriaal van verleende kortingen.

Ten derde hebben veel kassa's een doorlopende nummering van Z-stroken. Stel dat u een dag helemaal niets verkocht heeft, dan mag u uiteraard het Z-strookje van die dag niet weggooien. De belastinginspecteur stelt dan namelijk dat u die dag wel iets heeft verdiend en dat niet heeft aangegeven.
Sommige kassa's vermelden ook een doortelling van de totaalbedragen. Let ook hierop. De totale omzet op elk strookje wordt steeds hoger. Een verschil tussen deze telling en uw totaalomzet zult u aan de inspecteur moeten kunnen uitleggen.

Heeft u vragen, mail ons op info@optibo.nl

Nieuws

Nieuwsberichten

Inloggen administratie

Via onderstaande link

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site