Kamerverhuur

Als u een eigen woning heeft, dan zult u waarschijnlijk ook gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Als u dan een deel van uw woning gaat verhuren, dan gaat er het een en ander veranderen. De rente op uw hypotheek is namelijk alleen aftrekbaar als u de woning zelf gebruikt om te wonen. Verhuurde woningen vallen in box 3 en worden behandeld alsof het spaargeld of beleggingen betreft. De hypotheek valt dan ook in box 3 en dus is de rente niet meer van uw inkomen uit werk aftrekbaar. Er zijn enkele uitzonderingen op deze hoofdregel.

Er is een vrijstelling voor kamerverhuur. Deze regeling is van toepassing als u zelf blijft wonen in de woning en slechts een gedeelte verhuurt. Ook de huurder moet bij de gemeente op uw adres zijn ingeschreven. Het mag niet gaan om verhuur voor korte duur. Daarbij moet u denken aan een periode die iemand normaal gezien in een hotel zou doorbrengen.

De totale huuropbrengst mag niet meer zijn dan € 4.410 (in 2012) per jaar. In dit geval blijft de woning in zijn geheel vallen in box 1.

Een andere situatie doet zich voor als u zelf tijdelijk niet in de woning kunt wonen, bijvoorbeeld omdat u voor uw werk in het buitenland moet zijn. U mag uw woning dan tijdelijk verhuren voor korte duur, zonder dat uw woning in box 3 gaat vallen en u de hypotheekrenteaftrek verliest. U moet dan wel 75% van de huuropbrengsten aangeven in box 1.

Heeft u vragen, mail ons op info@optibo.nl

Nieuws

Nieuwsberichten

Inloggen administratie

Via onderstaande link

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site